
Onlangs vroeg mijn neefje van 8 mij: “Als ik een vriendje vraag of hij ranja wílt, en die zegt ja, betekent dat niet dat ik dan ook echt ranja hoef te gaan halen, toch?”. Kinderen zijn in het ontdekken van de wereld ook bezig met het ontdekken van taal en de betekenis ervan. Nu begrijpt hij best dat het aardig is als je dan ranja gaat halen, maar hij onderzoekt graag en stoeit wat met taal. Hij krijgt natuurlijk niet altijd wat hij wil, dus reden genoeg om andere manieren te proberen. Hoe vaak gaat het bij volwassenen al mis als we iets aannemen in communicatie, maar niet het antwoord krijgen dat we verwachten? Ik neem aan dat je dit artikel wel wilt lezen, maar hoeveel mensen komen daadwerkelijk tot het lezen van deze zin…?
“Andere kandidaten sluiten beter aan…”
Deze ken je vast: “Er zijn andere kandidaten waarvan profiel en ervaring beter aansluiten bij onze vacature”? Wat zegt dit? In welke zin passen andere profielen en ervaring beter bij de vacature? Waarom past jouw profiel niet? Mensen laten dingen weg. Je hebt nog geen informatie om het de volgende keer anders aan te pakken. Wat is precies mijn profiel? De tekst in mijn CV of brief, of wat je over mij gevonden hebt, op internet? Weet wanneer het voor jou nog onduidelijk is. Als je meer informatie nodig hebt: aan jou de taak om de voor jou bruikbare feedback te VRAGEN.
“Dat doen we al 30 jaar zo, dus…”
Mensen generaliseren. “In dit bedrijf kun je geen carrière maken”. Misschien niet op die manier zoals je het denkt, maar ‘geen’ als in ‘nooit’ is misschien wat overdreven? “Wij doen het altijd op deze manier”. Eentje om jeuk van te krijgen. Dat we het altijd zo doen (uit angst voor het onbekende, veiligheid?) betekent nog niet dat het goed is! Stel OPEN VRAGEN om te weten te komen of dit nog steeds de enige en béste manier is.
“Vragen stellen is een vorm van zwakte”
Mensen vervormen. “Zij zorgt ervoor dat ik mij ongelukkig voel”. Nee, sorry, dat ongelukkige gevoel creëer jezelf. Hoe raar het ook klinkt. Door een oorzaak-gevolg verbinding te maken kan iets heel logisch klinken, maar de situatie wordt vervormd. Je kunt niet de schuld van jouw ongeluk bij een ander leggen. Wat een verantwoordelijkheid geef je die ander! Wil je slachtoffer zijn of de situatie veranderen?
Zien dat iemand geen zin heeft om die ene taak uit te voeren is ook een aanname die makkelijk te maken is. Denk je dit door de houding of expressie in het gezicht? Je conclusie kán kloppen, maar houd er rekening mee dat deze ook totaal níet hoeft te kloppen. Pas als je dit van die persoon zelf hoort, weet je het! Als je het echt wilt weten, weet je ook wat je te doen staat… VRAGEN! Een schat aan bruikbare informatie komt vervolgens naar je toe.
Vragen stellen kan ook wel eens kwetsbaar voelen. Laat je beperkende gedachten varen. Als jij die vraag wilt stellen heb je daar je redenen voor. Vragen stellen is een sterke en waardevolle eigenschap die je heel veel verder brengt!
Taal is echt mooi speelgoed
Samen met mijn neefje hebben we zijn vraag op nog een paar manieren geformuleerd, om wat te spelen met taal. En te bedenken wat het betekent als je de vraag zus of zo stelt. Het is een kwestie van bewustwording. Bij kinderen, én bij volwassenen. Taal is geweldig speelgoed, en kan voor heel veel fun zorgen.
Elke persoon neemt de wereld op een andere manier waar. En beleeft, hoort en ziet het dus ook anders. Stel veel OPRECHTE VRAGEN! Voor de duidelijkheid. Voor minder aannames. Omdat het leuke verrassingen op kan leveren. Omdat het je begrip vergroot. En komt ook nog eens geïnteresseerd over!
Wil je meer bereiken met je communicatie, waardevolle en bruikbare technieken leren die je leven makkelijker en leuker maken? Kom dan naar een NLP-1-DAY-workshop. Een dag die in het teken staat van jouw persoonlijke groei met hele fijne NLP communicatietechnieken!
In de uitgebreidere NLP Practitioner training leer je echt de kneepjes van effectieve communicatie.
En heb je vragen…….?
Laat het me weten. Mail, bel of post op de facebookpagina van Blinkers!