Stemmingswisseling, wat kun je ermee?

Wakeboarder in een sprong

Golfbewegingen zijn er altijd

Golven beuken op de rotsen en maken overtuigende buikschuivers over het strand. Fantastisch, dat natuurgeweld…en vooral dat geluid! De oceaan schreeuwt het uit. Die heeft geen therapie nodig om haar natuurlijke oergevoel te kunnen uiten. Haar stemmingswisseling uit zich altijd aan de oppervlakte.

Kaapstad, stad van de wind, december 2019. Stond ik daar mooi nietig te zijn. Onder de indruk. Met een joekel van een Tafelberg in de rug. Nog zo’n overweldigend natuurverschijnsel.

Een gedachte flitste mij terug in de tijd toen een vakantiefoto van Zuid-Afrika op mijn Iphone voorbij kwam. Het paste bij de gedachte aan hoe vaak stemmingen in golfbewegingen gaan. Weet je wel, soms is de dag van stroop. De boterham kiest met de verkeerde kant voor een kus met de grond. Jij had een andere intentie. Pats, de Slag om de Keukenvloer is snel beslist.

Een andere keer fiets je fluitend door de dagen. Een verrassend telefoontje. De energie is er in overvloed. Het komt en gaat met golven.

Bij mij gaan artikelen en nieuwsbrieven met golfbewegingen. Het was al weer even geleden dat ik in de pen geklommen was. De marketinggoeroes zouden het afkeuren met hun wijsvingertje. Ik zou dit beter met vaste regelmaat doen. Waar, maar het is ook gewoon lekker om af en toe met de flow mee te bewegen, toch? “Be like water”. Op een bewuste manier.

Strijd staken; je surfplank helpt je eroverheen

Ik zie het mezelf regelmatig op social media verkondigen: meer invloed hebben op je leven., kies persoonlijk leiderschap, beter omgaan met emoties, enzovoort. Kan dat dan wel? Meer invloed hebben op hoe de dagen verlopen? Terwijl je de vlucht van de boterham probeert te breken, en je daarmee ongewild een kop koffie als hagelstorm door de lucht laat vliegen? Van kwaad tot erger. Te laat voor de afspraak, en geen nieuw gestreken shirt voor het grijpen. Wet van Murphy hang in de lucht.

Je invloed vergroten door bewust te zijn, en leren meer keuzevrijheid te ervaren. Ik geloof er in. En ik merk dat het werkt.  Je kunt een strijd voeren als iets móet. Je kunt de golfbreker willen zijn, maar pak liever een surfplank en kies jouw route over de golven.

“Op een bepaald moment merk je… …dat het een verademing is als je golfbewegingen herkent, accepteert en er om kunt grinniken.”

Hoe kies jij om te gaan met tegenslag of als de schwung er even niet is? Golfbewegingen zijn er altijd. En het is een verademing ze tijdig te herkennen, te accepteren en er om te grinniken. Vaker dan je denkt kun je er een goede draai aan geven. Op allerlei manieren. En ja, dat is te trainen.. invloed hebben op je eigen emoties, beleving, communicatie, relaties, enzovoort.

Een paar keer per jaar start een NLP practitioner training bij Blinkers Training. Op 12 maart de eerstvolgende. Dan gaan we werken aan meer impact maken. Impact op de beleving van jouw emoties. Jij kunt vaker in charge zijn. Je kunt het ontdekken met de kracht van Neuro Linguistisch Programmeren.