Where the magic happens

Peertje van lamp in hand

Het begint buiten je comfort zone

Je hoort mensen zeggen dat het goed is om buiten je comfort zone te treden. Het helpt je ontwikkelen en ‘that’s where the magic happens’. Ik heb het weer eens aan den lijve mogen ondervinden. Zo wilde ik wel naar de charisma training van dé dr. Bandler. Ik had mij al een tijd volledig gestort op NLP en ik wilde méér. Naar de Verenigde Staten reizen om een training van een week te volgen vraagt echter bij mij een iets complexere beslissingsstrategie dan iets vergelijkbaars in de buurt. Kan dit niet in Nederland? Wat levert het mij op als ik het gedaan heb? Is dit de beste training om nu te doen? Al dat soort vragen. En vooral, is dit niet heel eng?! Met trainers van over de hele wereld die vast allemaal heel goed zijn in hun vak, en kritisch op anderen? Allemaal gedachtes…

Maar het antwoord was snel duidelijk: ja, dit plan ga ik in praktijk brengen. De kers op de taart wachtte op mij, en de kers was rijp. Door mijn nieuwsgierigheid heb ik gepassioneerd mijn portemonnee omgekeerd en de inschrijving voltooid. Het voelt alsof deze training vraagt om behoorlijk buiten mijn comfort zone te treden. Maar hoe? Geen idee wat mij te wachten staat! Spannend, eng, interessant, maar ik was vooral hongerig.

Non-stop aan charisma werken

Op dag 1 begon de uitdaging al. Terwijl ik enthousiast en uitkijkend naar het avontuur in de VS was aangekomen, bleek dat zowel mijn bankpas als mijn creditcard niet konden zorgen voor geld. En het motel stond er op dat ik vooraf, dus vandaag, zou betalen. In een vreemd land, geen plek om te slapen en slechts een paar dollar op zak. Het voelt niet als een heel comfortabele start. Gelukkig had ik mijn NLP skills klaar voor de aanval, want met de juiste communicatietechnieken kun je je doelen bereiken, nietwaar..? Resultaat was dat ik het motel de volgende dag mocht betalen en heb de bank zover gekregen om die ochtend een oplossing te verzorgen. Ik had weer geld.

Wat ik ermee kon kopen was een volgende vraag. In Nederland heb ik mijzelf een gezonde levensstijl aangemeten, maar dat bleek in de ‘tourist area’ waar we zaten vooral een onhandige levensstijl. In de weide omtrek was geen supermarkt te bekennen met verse groenten of fruit of andere producten die ik tot de basis voor dagelijks voedsel reken. Geen één gewone tomaat gevonden. Ok, ik pas mij aan: iets minder gezond dan maar.

Door een toefje verhoging van angstniveau prestaties verbeteren

Tijd voor het seminar. Ik ben erg benieuwd naar ‘the genius’ zoals R.B. bekend staat. Met gezonde nuchterheid ben ik het avontuur aangegaan, samen met mijn Nederlandse studiemaatje Monique. Wat staat ons te wachten? Het idee is zes dagen bijna non-stop aan je charisma werken, het verder ontwikkelen van je NLP trainersvaardigheden en vooral de aandacht houden van je publiek. De eerste dag mogen we al het podium op. En voor 130 mensen uit meer dan 25 landen een korte presentatie houden. Niet alledaags en behoorlijk eng! Niet iedereen spreekt Engels, wat door de organisatie slim is opgelost met live-vertalingen op de Japanse en Italiaanse oren. We observeren een Japanner voor de groep die in eigen taal, met eigen mimiek, intonatie en eigenaardigheden vertelt over zichzelf en zijn werk. Vermoeden we. Het Japanse deel van de zaal lacht om zijn grappige anekdote. Het andere deel van de zaal lacht vanwege verbazing over het gebruik van specifieke dubbelzinnige geluiden en gebaren. Het ijs is gebroken.
Maar ook… de spanning stijgt. Je komt zelf natuurlijk ook aan de beurt!

De uitleg van het begrip comfort zone wordt gerelateerd aan angstniveaus. Je comfort zone is ieder gedrag dat je op een laag angstniveau houdt, zoals veel dagelijkse activiteiten. Ga je buiten je comfort zone dan ontstaan er angsten doordat er voor jou onbekende factoren gaan meespelen. Je weet niet hoe jouw gedrag zal uitwerken op je omgeving, op je gedrag, op anderen e.d.. Nu zoeken we niet graag angsten op, maar door een kleine toefje verhoging van het angstniveau, krijgen we juist dingen gedaan, of verbetert onze prestatie.

Gênante moment leuk vinden?

Bijvoorbeeld een van de dagen dat ik een spontane opdracht kreeg: in drie minuten een presentatie geven waarbij je op zo’n twintigtal aandachtspunten moest letten en je pas op het laatste moment het onderwerp voorgeschoteld krijgt. Voor een verwachtingsvolle zaal met toehoorders. Ga er maar aan staan. En het lukte, met goed resultaat!
Of die keer dat ik tijdens mijn presentatie door de zenuwen enthousiast met de microfoon begon te bewegen, met de bijbehórende resultaten. Het publiek had de opdracht gekregen om allemaal tegelijk met twee handen te gebaren dat de microfoon lager moest. Ofwel je word door de hele zaal tegelijk gecorrigeerd. Hoe voelt dat…! Laten we zeggen dat het een goede test is voor het zelfvertrouwen. Dit zorgde voor een beter bewustzijn en tijdens de volgende presentatie bleef de microfoon gewoon steady op de juiste positie.

Gek genoeg ging ik die gênante momenten nog leuk vinden ook. Nee, het ging zeker niet vanzelf. Buiten je veilige zone treden was de regel. Of het nu ging over dansjes doen (ja echt), communiceren zonder je mond te gebruiken, of je verhaal vertellen met een door anderen gekozen ‘typetje’. Je zúlt buiten je comfort zone treden! En vooral met het doel om deze op te rekken. Door het onbewust te doen of bewust. Deze reis naar de VS hebben we behoorlijk wat kilometers gemaakt. Ontwikkelingskilometers.

Wat zijn jouw doelen?

Wil jij ook je comfort zone vergroten door jouw presentatie, communicatie of zelfvertrouwen te verbeteren of vergroten? Als trainer in communicatie, persoonlijk leiderschap en NLP help ik jou als particulier of werknemer je vaardigheden te ontwikkelen of belemmeringen te overwinnen. Naast mijn trainingen blijken ook mijn coachingsgesprekken en e-coaching een krachtig instrument te zijn om je doelen te bereiken.